Welcome to the MacNN Forums.

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

You are here: MacNN Forums > Hardware - Troubleshooting and Discussion > iPhone, iPad & iPod > Found a major bug in iPhone 2.1 already

Found a major bug in iPhone 2.1 already
Thread Tools
Professional Poster
Join Date: Feb 2007
Location: T •
Status: Offline
Reply With Quote
Sep 12, 2008, 02:16 PM
 
Within 3 minutes of installing 2.1 on my iPhone I already found a serious bug on my 3G iPhone which also happens on my friends 2.5G iPhone running 2.1

Going into setting/mail,contacts,calenders scroll to the bottom.... CRASH.

What in the world is going on with quality control over at Apple? Seriously if this is happening to the only 2 iPhones I have seen that has upgraded it must be widespread.

Can't wait for 2.1.1 in a few days.
     
Addicted to MacNN
Join Date: Sep 2000
Location: Isle of Manhattan
Status: Offline
Reply With Quote
Sep 12, 2008, 02:22 PM
 
I couldn't replicate this. I'll try on my gf's iPhone later though.
"Faster, faster! 'Till the thrill of speed overcomes the fear of death." - HST
     
Professional Poster
Join Date: Feb 2007
Location: T •
Status: Offline
Reply With Quote
Sep 12, 2008, 02:25 PM
 
I wonder what the circumstances are that it needs to crash. I have one IMAP account and a @Me account set in it. My friend only has one IMAP account.
     
Senior User
Join Date: Mar 2001
Status: Offline
Reply With Quote
Sep 12, 2008, 02:25 PM
 
no crash for me.
     
Addicted to MacNN
Join Date: Sep 2000
Location: Isle of Manhattan
Status: Offline
Reply With Quote
Sep 12, 2008, 02:27 PM
 
Originally Posted by analogue SPRINKLES View Post
I wonder what the circumstances are that it needs to crash. I have one IMAP account and a @Me account set in it. My friend only has one IMAP account.
Maybe it's the @Me? I have two POP and one IMAP.

Try disabling @Me for a test.
"Faster, faster! 'Till the thrill of speed overcomes the fear of death." - HST
     
Professional Poster
Join Date: Feb 2007
Location: T •
Status: Offline
Reply With Quote
Sep 12, 2008, 02:28 PM
 
Originally Posted by osiris View Post
Maybe it's the @Me? I have two POP and one IMAP.

Try disabling @Me for a test.
Well since my friends phone doesn't have @me that can't be the cause.
     
Addicted to MacNN
Join Date: Sep 2000
Location: Isle of Manhattan
Status: Offline
Reply With Quote
Sep 12, 2008, 02:31 PM
 
Originally Posted by analogue SPRINKLES View Post
Well since my friends phone doesn't have @me that can't be the cause.
Okay then. The obvious question is: did you shutdown, reboot, & try again?
"Faster, faster! 'Till the thrill of speed overcomes the fear of death." - HST
     
Professional Poster
Join Date: Feb 2007
Location: T •
Status: Offline
Reply With Quote
Sep 12, 2008, 02:32 PM
 
Originally Posted by osiris View Post
Okay then. The obvious question is: did you shutdown, reboot, & try again?
Yeppers.
     
Addicted to MacNN
Join Date: Sep 2000
Location: Isle of Manhattan
Status: Offline
Reply With Quote
Sep 12, 2008, 02:37 PM
 
wow, I'm running out of ideas... except a full restore from backup and trying again.

But I can't imagine why both phones would do this. My last resort would be to call Apple or go to the store.
"Faster, faster! 'Till the thrill of speed overcomes the fear of death." - HST
     
Professional Poster
Join Date: May 2001
Location: Hampton Roads, VA
Status: Offline
Reply With Quote
Sep 12, 2008, 02:50 PM
 
No crash here.

All glory to the hypnotoad.
     
Addicted to MacNN
Join Date: Sep 2000
Location: Isle of Manhattan
Status: Offline
Reply With Quote
Sep 12, 2008, 03:19 PM
 
Another bug: Safari's History still can't be cleared.

The clear History button is just for show, apparently.

Edit: forgive my confusion with the History - what I'm trying to clear is the l o n g list of sites that pop up during auto-completion.
( Last edited by osiris; Sep 13, 2008 at 09:19 AM. )
"Faster, faster! 'Till the thrill of speed overcomes the fear of death." - HST
     
Posting Junkie
Join Date: Jan 2006
Location: Seattle, Washington
Status: Offline
Reply With Quote
Sep 12, 2008, 05:21 PM
 
I had the exact same problem as the OP, except with the iTunes Store. I just rebooted and it was gone. My Safari history clears fine.
     
Mac Enthusiast
Join Date: May 2002
Status: Offline
Reply With Quote
Sep 13, 2008, 08:11 AM
 
Doesn't happen here either, two e-mail accounts and mobileme. Seems like a major problem localised to your vicinty.
I have Mac
     
Professional Poster
Join Date: Feb 2007
Location: T •
Status: Offline
Reply With Quote
Sep 13, 2008, 11:36 AM
 
Just confirmed it is happening on a another 3G iPhone.

So far that means one 2.5G iphone and two 3G iPhones.
     
Posting Junkie
Join Date: May 2001
Location: Brisbane, Australia
Status: Offline
Reply With Quote
Sep 13, 2008, 01:05 PM
 
Can't confirm. Do you have some odd characters in your default calendar (or any calendar) by any chance?

You might want to try and recreate your calendars if that fails. Sounds like something's corrupt somewhere.

First try to reset the phone from mobileme, then try resetting the data on mobileme with fresh data from your computer, then reset iPhone with that.

[ fb ] [ flickr ] [] [scl] [ last ] [ plaxo ]
     
Dedicated MacNNer
Join Date: Jan 2008
Status: Offline
Reply With Quote
Sep 13, 2008, 01:22 PM
 
This is an isolated issue to your phone. who knows what you have installed on there. i wouldn't classify this as a bug. bugs affect many people. stop wasting our time.
MAC PRO: Two 3.2GHz Quad-Core Intel Xeon 5400 processors
ATI Radeon HD 4870 with 512MB of GDDR5 memory
1600MHz, 64-bit dual independent frontside bus
16 Gigs (4x4) of 800MHz DDR2 memory
     
Mac Elite
Join Date: Jun 2006
Location: Pittsburgh
Status: Offline
Reply With Quote
Sep 13, 2008, 01:44 PM
 
not happening on this iphone 3G
     
Professional Poster
Join Date: Feb 2007
Location: T •
Status: Offline
Reply With Quote
Sep 13, 2008, 03:15 PM
 
I knows what's installed on my iPhone? Well I do, and a fresh install of 2.1 with ZERO 3rd party hacks AND no jailbreaking this bug happens.

Also if you knew how to read and not just bitch you would see that it is happening to 2 other people I know one with 3G and the other with 2.5. So out of the 3 people I know who upgraded ALL THREE have this bug. Is that what you call isolated because you and a couple other people here don't have this bug?

Do you ever stop to think that perhaps what country we live in matters or what other situation might cause this?

If you don't have any helpful information to contribute take a hike.

Originally Posted by AppleGirl1990 View Post
This is an isolated issue to your phone. who knows what you have installed on there. i wouldn't classify this as a bug. bugs affect many people. stop wasting our time.
     
Dedicated MacNNer
Join Date: Feb 2004
Status: Offline
Reply With Quote
Sep 13, 2008, 04:24 PM
 
Not happening to my 2.5G.
     
Posting Junkie
Join Date: Jan 2006
Location: Seattle, Washington
Status: Offline
Reply With Quote
Sep 13, 2008, 05:27 PM
 
Originally Posted by AppleGirl1990 View Post
This is an isolated issue to your phone. who knows what you have installed on there. i wouldn't classify this as a bug. bugs affect many people. stop wasting our time.
If it's isolated, why would it affect many people? The OP isn't wasting anyone's time, except for obviously yours. And you clicked on the thread. You wasted your own time.
     
Professional Poster
Join Date: Feb 2007
Location: T •
Status: Offline
Reply With Quote
Sep 13, 2008, 06:11 PM
 
I posted on the Apple boards and someone else is having the problem as well:
http://discussions.apple.com/thread....08618&tstart=0
     
Moderator Emeritus
Join Date: Apr 2001
Location: Up In The Air
Status: Offline
Reply With Quote
Sep 13, 2008, 08:16 PM
 
You have a backup that iTunes created, yes?

What about restoring without using the backup, so that you get a blank phone with no data, no settings other than default? Does it happen in that case? Add calendars back, try again.
Add email account back, try again.

Then, when ready, you can restore with backup.
     
Banned
Join Date: Jun 2005
Location: Indy.
Status: Offline
Reply With Quote
Sep 13, 2008, 08:53 PM
 
Originally Posted by analogue SPRINKLES View Post
Going into setting/mail,contacts,calenders scroll to the bottom.... CRASH.
Tried it twice. Didn't crash.
     
Grizzled Veteran
Join Date: Jul 2004
Location: Canada
Status: Offline
Reply With Quote
Sep 13, 2008, 09:26 PM
 
Not happening here on my 3G. Is your phone jailbroken?
--
Aristotle
15" rMBP 2.7 Ghz ,16GB, 768GB SSD, 64GB iPhone 5 S⃣ 128GB iPad Air LTE
     
Grizzled Veteran
Join Date: Mar 2002
Location: NY
Status: Offline
Reply With Quote
Sep 13, 2008, 09:39 PM
 
No crash here. Tried 6 times?
To know your Enemy, you must become your Enemy.”
Sun Tzu
     
Posting Junkie
Join Date: Nov 2000
Location: in front of my Mac
Status: Offline
Reply With Quote
Sep 13, 2008, 11:42 PM
 
Originally Posted by vmarks View Post
What about restoring without using the backup, so that you get a blank phone with no data, no settings other than default? Does it happen in that case? Add calendars back, try again.
Add email account back, try again.

Then, when ready, you can restore with backup.
How would you do this? In my experience when you reconnect the iPhone a new backup is saved and the old one overwritten. So how do you go through all those steps w/o losing the original backup?
     
Professional Poster
Join Date: Feb 2007
Location: T •
Status: Offline
Reply With Quote
Sep 14, 2008, 12:34 PM
 
Originally Posted by aristotles View Post
Not happening here on my 3G. Is your phone jailbroken?
"a fresh install of 2.1 with ZERO 3rd party hacks AND no jailbreaking this bug happens."
     
Professional Poster
Join Date: May 2001
Location: Hampton Roads, VA
Status: Offline
Reply With Quote
Sep 14, 2008, 12:50 PM
 
I love the "it doesn't happen to me so it must be your fault" responses whenever anyone has a problem with their phone. Happens on another forum I'm on too. It's as if there can't be a bug that affects only some of the users and not all of them.

All glory to the hypnotoad.
     
Banned
Join Date: Jun 2005
Location: Indy.
Status: Offline
Reply With Quote
Sep 14, 2008, 03:56 PM
 
Originally Posted by jokell82 View Post
I love the "it doesn't happen to me so it must be your fault" responses whenever anyone has a problem with their phone. Happens on another forum I'm on too. It's as if there can't be a bug that affects only some of the users and not all of them.
Typically, a "bug" IS something that affects ALL users.
     
Grizzled Veteran
Join Date: Jul 2004
Location: Canada
Status: Offline
Reply With Quote
Sep 14, 2008, 06:30 PM
 
Originally Posted by Railroader View Post
Typically, a "bug" IS something that affects ALL users.
If this was a "bug" in the system software then it should affect everyone but I suspect that the OP has some third party software that is loading in the preferences screen and causing a crash from corrupt settings or something like that. Because the rest of us do not have that app installed, we will not experience the crash.
--
Aristotle
15" rMBP 2.7 Ghz ,16GB, 768GB SSD, 64GB iPhone 5 S⃣ 128GB iPad Air LTE
     
Administrator
Join Date: Apr 2001
Location: San Antonio TX USA
Status: Offline
Reply With Quote
Sep 14, 2008, 06:39 PM
 
The trick here is to identify the set of circumstances that actually causes the problem, rather than just saying "Yeah, I have it" and "nothing here." Perhaps posting a complete list of apps you have on board that didn't come with the phone (and of course any standard apps that you have somehow removed), and a situation/event/circumstance where this issue occurred. Also, has anyone even tried to contact Apple about this—formally?

Glenn -----OTR/L, MOT, Tx
     
Posting Junkie
Join Date: May 2001
Location: Brisbane, Australia
Status: Offline
Reply With Quote
Sep 14, 2008, 07:03 PM
 
Did you try my troubleshooting?

[ fb ] [ flickr ] [] [scl] [ last ] [ plaxo ]
     
Addicted to MacNN
Join Date: Mar 2001
Location: The Rockies
Status: Offline
Reply With Quote
Sep 14, 2008, 07:21 PM
 
I can't get that crash, but I'm getting the "lots of audiobooks" bug that seems to be well-replicated on Apple's discussion forums: If you have 10 (or so) or more audiobooks, the iPod just drops you back to the main screen if you try to play one.
     
Addicted to MacNN
Join Date: Mar 1999
Location: Bellevue, WA
Status: Offline
Reply With Quote
Sep 14, 2008, 07:28 PM
 
I couldn't duplicate your problem on my iPhone 3G. As always, I have 2 MobileMe accounts on my iPhone 3G, one Push and one Fetch.
     
Professional Poster
Join Date: May 2001
Location: Hampton Roads, VA
Status: Offline
Reply With Quote
Sep 14, 2008, 08:06 PM
 
Originally Posted by aristotles View Post
If this was a "bug" in the system software then it should affect everyone but I suspect that the OP has some third party software that is loading in the preferences screen and causing a crash from corrupt settings or something like that. Because the rest of us do not have that app installed, we will not experience the crash.
Unless it's a bug in the system that requires a certain preference to be on (or any number of other variables). Just because it doesn't happen to you doesn't mean it's not a bug because you may not have what's required to replicate it.

All glory to the hypnotoad.
     
Dedicated MacNNer
Join Date: Jan 2003
Status: Offline
Reply With Quote
Sep 14, 2008, 08:23 PM
 
Originally Posted by analogue SPRINKLES View Post
Just confirmed it is happening on a another 3G iPhone.

So far that means one 2.5G iphone and two 3G iPhones.
Doesn't happen on my 2.5, or my wife's, or my sisters.
Power Mac 2.0 with 4GB RAM
     
Grizzled Veteran
Join Date: Jan 2001
Location: Washington (the state) USA
Status: Offline
Reply With Quote
Sep 14, 2008, 08:28 PM
 
I have something similar as the OP. I was looking through my mail accounts (@Me), then Account Info then Advanced when it crashes, going back to the main screen. However, it doesn't seem to do it every single time, just to make things interesting. Sometimes other accounts (Comcast) crash as well, but it's not 100% consistent.
     
Professional Poster
Join Date: Feb 2002
Location: Why do you care?
Status: Offline
Reply With Quote
Sep 15, 2008, 01:03 PM
 
I can verify that this "major bug" does NOT occur on my 3G or my wife's 2.5 both freshly updated to 2.1.
2.3GHz i7 15" Retina Macbook Pro (Late 2013)
     
Professional Poster
Join Date: Feb 2007
Location: T •
Status: Offline
Reply With Quote
Sep 15, 2008, 09:49 PM
 
Originally Posted by aristotles View Post
If this was a "bug" in the system software then it should affect everyone but I suspect that the OP has some third party software that is loading in the preferences screen and causing a crash from corrupt settings or something like that. Because the rest of us do not have that app installed, we will not experience the crash.
For the 3rd time now.:
"a fresh install of 2.1 with ZERO 3rd party hacks AND no jailbreaking this bug happens."
     
Posting Junkie
Join Date: May 2001
Location: Brisbane, Australia
Status: Offline
Reply With Quote
Sep 15, 2008, 10:03 PM
 
Err... he was referring to an app, not any hacks.

And still no reply on my troubleshooting tips.

[ fb ] [ flickr ] [] [scl] [ last ] [ plaxo ]
     
Mac Elite
Join Date: Sep 2005
Status: Offline
Reply With Quote
Sep 15, 2008, 11:13 PM
 
The stuff down there is your timezone setting and your default calendar. Perhaps it's some character(s) in your default calendar name, as someone suggested, or it has to do with your timezone setting. That latter would make sense if local friends you've asked all report the same issue, while others on this forum don't.

That said, my girlfriend's original iPhone and my 3G, both running 2.1, do not crash.
     
Professional Poster
Join Date: Feb 2007
Location: T •
Status: Offline
Reply With Quote
Sep 16, 2008, 01:32 AM
 
Originally Posted by - - e r i k - - View Post
Err... he was referring to an app, not any hacks.

And still no reply on my troubleshooting tips.
They didn't work and when I say fresh 2.1 install I literally mean hitting update unplug the iphone and crash happens.
     
Posting Junkie
Join Date: May 2001
Location: Brisbane, Australia
Status: Offline
Reply With Quote
Sep 16, 2008, 01:50 AM
 
What about testing my tips for odd calendar character / corrupt data?

And did you have any data on the phone from before the update or was it literally a "fresh" update, ie wipe and install? Because if it wasn't then a third party app might still be the cause. I'd check the calendar name / data first though.

[ fb ] [ flickr ] [] [scl] [ last ] [ plaxo ]
     
Professional Poster
Join Date: Feb 2007
Location: T •
Status: Offline
Reply With Quote
Sep 16, 2008, 09:11 AM
 
More people having this bug on Apple boards:
http://discussions.apple.com/thread....08618&tstart=0
     
Professional Poster
Join Date: May 2001
Location: Hampton Roads, VA
Status: Offline
Reply With Quote
Sep 16, 2008, 11:26 AM
 
Originally Posted by aristotles View Post
If this was a "bug" in the system software then it should affect everyone
I don't see why you guys are saying that. Remember the Mac OS update (10.1.something, I think) that would delete external hard drives? That didn't affect me, but it was most certainly a bug.

All glory to the hypnotoad.
     
Mac Elite
Join Date: Apr 2002
Location: Illinois
Status: Offline
Reply With Quote
Sep 16, 2008, 04:03 PM
 
Originally Posted by jokell82 View Post
I don't see why you guys are saying that. Remember the Mac OS update (10.1.something, I think) that would delete external hard drives? That didn't affect me, but it was most certainly a bug.
That was an iTunes update (2.0), and it was not a bug, but a catastrophe. A bug will inconvenience you. Someone forgetting quotation marks and having all similarly named drives blown away? That's not an inconvenience. That's a show stopper.
     
Professional Poster
Join Date: May 2001
Location: Hampton Roads, VA
Status: Offline
Reply With Quote
Sep 16, 2008, 04:42 PM
 
Originally Posted by King Bob On The Cob View Post
That was an iTunes update (2.0), and it was not a bug, but a catastrophe. A bug will inconvenience you. Someone forgetting quotation marks and having all similarly named drives blown away? That's not an inconvenience. That's a show stopper.
Yeah, but it wasn't something that affected *ALL* users. There is nothing about a software bug (which is really all that was, just a very very bad one) that says it has to affect everyone.

All glory to the hypnotoad.
     
Professional Poster
Join Date: Feb 2002
Location: Why do you care?
Status: Offline
Reply With Quote
Sep 16, 2008, 06:37 PM
 
Originally Posted by analogue SPRINKLES View Post
More people having this bug on Apple boards:
http://discussions.apple.com/thread....08618&tstart=0
Yep, a whole TWO other people.
2.3GHz i7 15" Retina Macbook Pro (Late 2013)
     
Professional Poster
Join Date: Feb 2002
Location: Why do you care?
Status: Offline
Reply With Quote
Sep 16, 2008, 06:39 PM
 
Originally Posted by jokell82 View Post
Yeah, but it wasn't something that affected *ALL* users. There is nothing about a software bug (which is really all that was, just a very very bad one) that says it has to affect everyone.
Maybe not. But the OP cried out "Found a MAJOR bug in iPhone 2.1". The fact that it only happens to a few people with specific settings disqualifies it as a MAJOR bug. Plus, it only appears to crash when scrolling to the bottom of a single settings panel. I would hardly consider that MAJOR either.
2.3GHz i7 15" Retina Macbook Pro (Late 2013)
     
Dedicated MacNNer
Join Date: Jan 2008
Status: Offline
Reply With Quote
Sep 16, 2008, 06:56 PM
 
Someone please close this thread!
MAC PRO: Two 3.2GHz Quad-Core Intel Xeon 5400 processors
ATI Radeon HD 4870 with 512MB of GDDR5 memory
1600MHz, 64-bit dual independent frontside bus
16 Gigs (4x4) of 800MHz DDR2 memory
     
 
Thread Tools
Forum Links
Forum Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts
BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On
Top
Privacy Policy
All times are GMT -4. The time now is 10:11 AM.
All contents of these forums © 1995-2015 MacNN. All rights reserved.
Branding + Design: www.gesamtbild.com
vBulletin v.3.8.8 © 2000-2015, Jelsoft Enterprises Ltd., Content Relevant URLs by vBSEO 3.3.2