Welcome to the MacNN Forums.

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

You are here: MacNN Forums > Enthusiast Zone > Classic Macs and Mac OS > Troubles rebuilding Desktop

Troubles rebuilding Desktop
Thread Tools
RV
Guest
Status:
Reply With Quote
Feb 15, 1999, 12:15 AM
 
I just bought the new 266Mhz iMac with system 8.5.1 on it. I have noticed some of my icons have turned to blank page icons. When I tried to reset them by rebuilding my desktop, my iMac freezes. Is this a bug with the system software or the iMac and if so how do I fix this problem?
     
Mac Elite
Join Date: Feb 1999
Location: California
Status: Offline
Reply With Quote
Feb 16, 1999, 01:53 AM
 
This is a problem which I bet running Disk First Aid won't help (but run it anyway, just in case). Just recently I was getting the strangest error when I tried to rebuild the desktop: when I clicked OK, it just went into the finder. The menubar was mixed up, and applications wouldn't launch right. Finally, I ran Norton Disk Doctor, which said my system file (8.51) had a damaged resource fork. So I reinstalled the system (from the 8.5 CD), rebuilt the desktop, and things worked fine. So anyway, I'd say to run some kind of disk repair application and see what's going on. Also, system 8.5 runs Disk First Aid automatically after a hard restart or improper shutdown. If you have that option turned off, it might be a good idea to turn it back on.

Patrick
     
RV
Guest
Status:
Reply With Quote
Feb 16, 1999, 09:29 PM
 
I think I've fixed the problem. I set my operating system to the base settings in the ext. manager and restarted the machine. I could then rebuild the desktop which returned the icons back to normal and linked them to their respective programs.
I hope it continues to work.
     
Dieter
Guest
Status:
Reply With Quote
Mar 3, 1999, 04:21 PM
 
Also had Patrick's problem with a damaged resource in the system file on an iMac B, OS8.5.1. It kept recurring. I could not associate it with anything. Among others i reduced volume cache to 512 and it did not happen again so far, but who knows? The only definite is: my G3 233 DT and the 7200/90 running basically the same sw did NOT show this problem!
     
   
Thread Tools
Forum Links
Forum Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts
BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On
Top
Privacy Policy
All times are GMT -4. The time now is 07:32 AM.
All contents of these forums © 1995-2015 MacNN. All rights reserved.
Branding + Design: www.gesamtbild.com
vBulletin v.3.8.8 © 2000-2015, Jelsoft Enterprises Ltd., Content Relevant URLs by vBSEO 3.3.2