Welcome to the MacNN Forums.

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

You are here: MacNN Forums > Enthusiast Zone > Classic Macs and Mac OS > 040 user experience with OS 8.1

040 user experience with OS 8.1
Thread Tools
sjaptec
Guest
Status:
Reply With Quote
Mar 20, 2000, 12:53 PM
 
bluefire 529 and wlonh,

Thanks for mentioning the possibility of using 8.1 instead of 7.6.x with a Q 650!

Since your posting have been checking the Web
concerning 040 user experience with 8.1. All
the info found was published/posted around the time of its release. The most complete posting found was MacTip#29 by Eric Prentice.
He expresses concern about the move to HFS+.
I have not seen any recent discussion by 040 users of using HFS+ for applications/data, or if a fix has allowed its use for system disk.

Any pointers to recent articles/postings of 8.1 on 68k Macs would be appreciated>

Thanks!
     
Mac Enthusiast
Join Date: Feb 2000
Location: Fort Myers, FL, USA
Status: Offline
Reply With Quote
Mar 20, 2000, 01:21 PM
 
I'm not 100% certain, but I don't think computers running 040 chips can use HFS+ disks... at least as start-up disks. Some one correct me if I'm wrong.

Cheers!
Chris
     
Professional Poster
Join Date: Mar 1999
Status: Offline
Reply With Quote
Mar 20, 2000, 01:51 PM
 
well, that Quadra 840av that i put 8.1 on would not boot from my external HD (HFS+) though it sure did mount it and read and copy data from it, NO problem...

i should mention that my ext. HD has MacOS's 8.0 thru 8.6 installed on its various partitions (and is a SCSI HD)... so it is not like i tried to boot that Quadra using a 'too new' MacOS on my ext. HD

[This message has been edited by wlonh (edited 03-20-2000).]
     
Professional Poster
Join Date: Oct 1999
Status: Offline
Reply With Quote
Mar 20, 2000, 09:38 PM
 
HFS+ can be used with 040s, you just can't boot from them. Why? I dunno. Something to do with the ROM, I guess, although the first PowerPC shipped years before HFS+ did.
     
   
Thread Tools
Forum Links
Forum Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts
BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On
Top
Privacy Policy
All times are GMT -4. The time now is 06:30 PM.
All contents of these forums © 1995-2015 MacNN. All rights reserved.
Branding + Design: www.gesamtbild.com
vBulletin v.3.8.8 © 2000-2015, Jelsoft Enterprises Ltd., Content Relevant URLs by vBSEO 3.3.2