Welcome to the MacNN Forums.

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

You are here: MacNN Forums > Enthusiast Zone > Networking > Ethernet will not connect

Ethernet will not connect
Thread Tools
Senior User
Join Date: Aug 2006
Location: Toronto, Ontario
Status: Offline
Reply With Quote
Jan 22, 2014, 11:38 PM
 
Hi there
I am currently running on the latest version of OS X. I have my MacPro directly connected to my Airport extreme. If i put my computer to sleep and wake it up, it spontaneously does not connect to the internet. I have to unplug airport, and restart my computer to get internet working again

When i go to settings>internet my ethernet has this


Any suggestions as to how I can overcome this problem?
Thank you!
R.I.P Steve Jobs
     
Ω
Mac Elite
Join Date: Nov 2003
Status: Offline
Reply With Quote
Jan 23, 2014, 04:35 AM
 
Have you assigned the IP address manually or DHCP? Not an expert.
"angels bleed from the tainted touch of my caress"
     
Administrator
Join Date: Jun 2000
Location: California
Status: Offline
Reply With Quote
Jan 23, 2014, 05:56 AM
 
Try rebooting your Airport Extreme, and/or check how its configured. Your symptoms could be caused by the AE's DHCP server glitching, rather than anything on the Mac Pro side.

Simple question - have you tried a different ethernet cable?
     
mkerr64  (op)
Senior User
Join Date: Aug 2006
Location: Toronto, Ontario
Status: Offline
Reply With Quote
Jan 23, 2014, 07:53 PM
 
Originally Posted by Ω View Post
Have you assigned the IP address manually or DHCP? Not an expert.
i tried to renew the DHCP Lease but nothing happens. I have not played around with the IP address settings.
R.I.P Steve Jobs
     
mkerr64  (op)
Senior User
Join Date: Aug 2006
Location: Toronto, Ontario
Status: Offline
Reply With Quote
Jan 23, 2014, 07:55 PM
 
Originally Posted by reader50 View Post
Try rebooting your Airport Extreme, and/or check how its configured. Your symptoms could be caused by the AE's DHCP server glitching, rather than anything on the Mac Pro side.

Simple question - have you tried a different ethernet cable?
I have tried another ethernet cable and the same problem exists. no other computer/ device gets impacted just the MacPro.
I have to reboot Airport Express and restart the computer to get ethernet working again.
I've tried to renew DHCP lease but it does nothing.
R.I.P Steve Jobs
     
Moderator
Join Date: Oct 2001
Location: San Jose, CA
Status: Offline
Reply With Quote
Jan 24, 2014, 05:24 PM
 
If you connect directly to your DSL/cable modem, does it work OK?

As suggested, you should try a static IP address (set it manually in your 192.x.x.x or 10.x.x.x address range).

Steve
Celebrating 10 years and 4000 posts on MacNN!
     
mkerr64  (op)
Senior User
Join Date: Aug 2006
Location: Toronto, Ontario
Status: Offline
Reply With Quote
Jan 24, 2014, 05:37 PM
 
Originally Posted by ibook_steve View Post
If you connect directly to your DSL/cable modem, does it work OK?

As suggested, you should try a static IP address (set it manually in your 192.x.x.x or 10.x.x.x address range).

Steve
I've tired connecting it directly and the same issue persists. How do I go about changing the address manually?
R.I.P Steve Jobs
     
Administrator
Join Date: Apr 2001
Location: San Antonio TX USA
Status: Offline
Reply With Quote
Jan 25, 2014, 08:52 AM
 
Settings | Network | Ethernet, then select the TCP/IP (or address) option. Choose Manual and enter an IP in the range your Airport device uses. You'll also have to manually enter the Subnet Mask (use 254.254.254.0) and Server address (your Airport's IP).

Glenn -----OTR/L, MOT, Tx
     
   
Thread Tools
Forum Links
Forum Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts
BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On
Top
Privacy Policy
All times are GMT -4. The time now is 06:29 PM.
All contents of these forums © 1995-2014 MacNN. All rights reserved.
Branding + Design: www.gesamtbild.com
vBulletin v.3.8.8 © 2000-2014, Jelsoft Enterprises Ltd., Content Relevant URLs by vBSEO 3.3.2