Welcome to the MacNN Forums.

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

You are here: MacNN Forums > Hardware - Troubleshooting and Discussion > Mac Desktops > Help! Mac mini DVI problem

Help! Mac mini DVI problem
Thread Tools
LagunaSol
Forum Regular
Join Date: Sep 2002
Status: Offline
Reply With Quote
Mar 13, 2007, 03:39 PM
 
My mother-in-law has owned a G4 Mac mini for a couple of years, and it's performed like a champ. It was finally time for an upgrade to a 20" Intel iMac, so I agreed to eBay her mini for her. Bidding ended today, so I connected it to my wife's LCD and I get no signal. I had the same issue with another LCD monitor, but thought it was a defective monitor. My mother-in-law always had it connected to a CRT via the VGA connector. So apparently there is a problem with DVI but not VGA - which is odd since they both use the same port. How can I troubleshoot this? I tried booting from the install CD hoping it might be a software issue, but no dice.

What's upsetting is knowing that if this is a hardware defect, it was likely present when the machine was brand new, yet went undetected since we used VGA. Now it's out of warranty and I might be hosed.

Any suggestions appreciated. I'll have to contact the buyer...
     
P
Moderator
Join Date: Apr 2000
Location: Gothenburg, Sweden
Status: Offline
Reply With Quote
Mar 13, 2007, 06:05 PM
 
DVI-I, which is what the Mac mini has, sends both analog and digital signal on pins next to each other. The VGA adapter simply routes the analog signal to the correct pins on VGA side. COULD be a fault in the digital pins so that the monitor isn't detected, but I doubt it. Reset PRAM (Cmd-opt-P-R) to get it back to default resolution - that might help. Check the port for external damage - could be a bent pin, or something stuck in the port or something. Try booting of the OS CD to eliminate any software issue.
     
   
Thread Tools
 
Forum Links
Forum Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts
BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Top
Privacy Policy
All times are GMT -4. The time now is 04:22 PM.
All contents of these forums © 1995-2017 MacNN. All rights reserved.
Branding + Design: www.gesamtbild.com
vBulletin v.3.8.8 © 2000-2017, Jelsoft Enterprises Ltd.,