Welcome to the MacNN Forums.

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

You are here: MacNN Forums > Hardware - Troubleshooting and Discussion > iPhone, iPad & iPod > iPhone freezes while in sleep mode since 3.1

iPhone freezes while in sleep mode since 3.1
Thread Tools
FireWire
Mac Elite
Join Date: Oct 1999
Location: Montréal, Québec (Canada)
Status: Offline
Reply With Quote
Sep 17, 2009, 06:58 PM
 
Hi, since I upgraded to iPhone OS 3.1, my phone "crashed" twice while in sleep mode. Here's what happens: I use it normally, then when I don't need it anymore, I press the sleep button on the top then I put it in my pocket. When I need it again, the screen will stay black, no matter what I do. It seems dead. It won't do anything even if I press the top button for two minutes. The only way to cure it is to hard reset it by pressing Home and Power at the same time, then it will reboot normally.

I did a bit of research and it seems to be an old problem, dating back from 2007!

Any idea?
     
Rumor
Moderator
Join Date: Feb 2006
Location: on the verge of insanity
Status: Offline
Reply With Quote
Sep 17, 2009, 08:17 PM
 
This is a known problem with 3.1. You can roll back to 3.0 unless you have a 3GS.
I like my water with hops, malt, hops, yeast, and hops.
     
Wiskedjak
Posting Junkie
Join Date: Jun 2002
Location: Calgary
Status: Offline
Reply With Quote
Sep 17, 2009, 08:29 PM
 
How does a bug like this sneak through in a closed system where there are only six possible platforms? I hope Apple will someday hire some decent Quality Assurance people in their software department.
     
Simon
Posting Junkie
Join Date: Nov 2000
Location: in front of my Mac
Status: Offline
Reply With Quote
Sep 18, 2009, 03:46 AM
 
Originally Posted by Rumor View Post
This is a known problem with 3.1. You can roll back to 3.0 unless you have a 3GS.
How do you do that?
     
hypnometal
Fresh-Faced Recruit
Join Date: Sep 2009
Status: Offline
Reply With Quote
Sep 30, 2009, 11:48 AM
 
I just had this same thing happen to me the first time. Recently, I've been having my phone freeze upon restart after I've let the battery drain completely (usually due to being out for long periods of the day without access to an outlet to let my phone charge), but this morning, my phone battery was still practically full. I even plugged in my phone to see if maybe my phone is just having difficulty holding its charge.

I do hope this is a problem that gets fixed.
     
Rumor
Moderator
Join Date: Feb 2006
Location: on the verge of insanity
Status: Offline
Reply With Quote
Sep 30, 2009, 09:15 PM
 
I'll have to look into it. I think I saw that at the Apple support forums.
I like my water with hops, malt, hops, yeast, and hops.
     
gradient
Mac Elite
Join Date: Aug 2005
Location: Vancouver, BC
Status: Offline
Reply With Quote
Oct 3, 2009, 05:53 PM
 
I've been having the exact same problem. It's very frustrating. C'mon 3.1.1!!!
     
Rumor
Moderator
Join Date: Feb 2006
Location: on the verge of insanity
Status: Offline
Reply With Quote
Oct 3, 2009, 10:22 PM
 
Originally Posted by Rumor View Post
I'll have to look into it. I think I saw that at the Apple support forums.
The only way to do is to jailbreak the phone. I must have missed that detail when I gazed the threads before.
I like my water with hops, malt, hops, yeast, and hops.
     
Simon
Posting Junkie
Join Date: Nov 2000
Location: in front of my Mac
Status: Offline
Reply With Quote
Oct 4, 2009, 02:06 AM
 
Yeah, that's what I thought. So far I don't know of any 'regular' (read sanctioned) way to roll back iPhone OS.
     
Zeeb
Mac Elite
Join Date: Feb 2006
Location: Manhattan, NY
Status: Offline
Reply With Quote
Oct 7, 2009, 12:43 PM
 
I had this issue and took it to a genius bar. The genius immediately swapped my phone out for another 3G that runs 3.1. Since Saturday I have not experienced the problem again with this phone. He told me that not all phones have this issue with 3.1. I'm not sure what could be different between one handset and the next but whatever.
     
GuyWithACamera
Dedicated MacNNer
Join Date: Nov 2004
Status: Offline
Reply With Quote
Oct 8, 2009, 05:50 PM
 
I reluctantly upgraded to 3.1 Friday but haven't had any problems. Phew.

I guess 3.1.2 is out now.
I have no lid upon my head. But if I did, you
could look iniside and see what's on my
mind.
     
gradient
Mac Elite
Join Date: Aug 2005
Location: Vancouver, BC
Status: Offline
Reply With Quote
Oct 9, 2009, 03:04 AM
 
Ya, supposedly 3.1.2 that came out today fixes this issue. Here's hoping.
     
   
Thread Tools
 
Forum Links
Forum Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts
BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Top
Privacy Policy
All times are GMT -4. The time now is 06:14 PM.
All contents of these forums © 1995-2017 MacNN. All rights reserved.
Branding + Design: www.gesamtbild.com
vBulletin v.3.8.8 © 2000-2017, Jelsoft Enterprises Ltd.,