Welcome to the MacNN Forums.

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

You are here: MacNN Forums > Hardware - Troubleshooting and Discussion > Mac Desktops > Can't Get iMac to Sleep With Power Button

Can't Get iMac to Sleep With Power Button
Thread Tools
ghporter
Administrator
Join Date: Apr 2001
Location: San Antonio TX USA
Status: Offline
Reply With Quote
Aug 27, 2017, 09:38 PM
 
This seems to have come from out of the blue. I typically use the power button to put my iMac (mid 2007) to sleep, but it no longer does that. Now, the first time I press the button, nothing happens. The second time, I get a "failure" tone (kind of like a "chord" sound).

I'm running El Capitan because the machine isn't supported for Sierra. I haven't made any changes except for upgrades to OnePassword. Any ideas?

Glenn -----OTR/L, MOT, Tx
     
reader50
Administrator
Join Date: Jun 2000
Location: California
Status: Offline
Reply With Quote
Aug 28, 2017, 12:11 AM
 
Reset the power management controller. If the system controller has become confused, it can mess up sleep and drain your battery.
     
ghporter  (op)
Administrator
Join Date: Apr 2001
Location: San Antonio TX USA
Status: Offline
Reply With Quote
Aug 28, 2017, 08:55 PM
 
How do I do that?

Glenn -----OTR/L, MOT, Tx
     
reader50
Administrator
Join Date: Jun 2000
Location: California
Status: Offline
Reply With Quote
Aug 28, 2017, 09:34 PM
 
SMC reset instructions. That's the official instructions.

If that doesn't fix it, I've also read from unofficial sources: unplug power for at least 15 seconds like they say. Press power button for 10 seconds and release. Then plug the power cord back in.
     
ghporter  (op)
Administrator
Join Date: Apr 2001
Location: San Antonio TX USA
Status: Offline
Reply With Quote
Aug 31, 2017, 10:38 AM
 
I realize that I haven't yet restarted the computer... I'll do that first, then see if there's a problem or if I'm just a little slow in first-line correction steps.

Glenn -----OTR/L, MOT, Tx
     
   
Thread Tools
 
Forum Links
Forum Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts
BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Top
Privacy Policy
All times are GMT -4. The time now is 10:31 PM.
All contents of these forums © 1995-2015 MacNN. All rights reserved.
Branding + Design: www.gesamtbild.com
vBulletin v.3.8.8 © 2000-2015, Jelsoft Enterprises Ltd.,